عوامل از دست رفتن حس بویایی چیست؟

230.jpg

به گفته یک متخصص گوش، حلق و بینی، آلرژی‌ها، انسداد بینی و عفونت‌های سینوسی مهم‌ترین عوامل اختلال بویایی هستند.

دکتر عبدالحمید حسین‌نیا در گفت‌وگو با خبرنگار «سلامت» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در ادامه افزود: برخی از بیماری‌های سیستماتیک مثل تیروئید، دیابت، آلزایمر و برخی از بیماری‌های سیستم عصب مرکزی ممکن است در حس بویایی مشکل ایجاد کنند.

وی با بیان اینکه ممکن است در بعضی از موارد حس بویایی به طور دائم از کار بیفتد، افزود: در بعضی از مواقع نیز حس بویایی کاهش یافته یا به طور موقتی قطع می‌شود. همچنین در بعضی از موارد نادر ممکن است فرد اصلا حس بویایی نداشته باشد.

این متخصص گوش، حلق و بینی اظهار کرد: حس بویایی با حس چشایی درهم‌آمیزی دارد و اختلال در حس بویایی می‌تواند اختلال در حس چشایی را در پی داشته باشد که مثال بارز آن را می‌توان در احساس طعم قهوه مشاهده کرد.

وی ادامه داد: هنگام خوردن قهوه تمام لذتی که احساس می‌شود به علت بوی آن است و اگر بوی آن احساس نشود، طعم قهوه به شدت نامطبوع و تلخ خواهد بود.

وی تاکید کرد: از آنجا که لازمه بویایی تنفس خوب از راه بینی است. هر گونه انسداد بینی بر اثر شکستگی، پلیپ و دیگر ضایعات بینی و حتی در عمل‌های جراحی زیبایی بینی که در آن بعضی از اعصاب بویایی برداشته می‌شود به از بین رفتن حس بویایی منجر می‌شود.

حسین‌نیا در خصوص درمان «کربویی»، اظهار کرد: بازگرداندن حس بویایی به بیمار معطوف و موکول به علت آن است. اگر به علت آلرژی یا حساسیت، حس بویایی از دست رفته باشد، باید آن حساسیت را درمان کرد و اگر بر اثر عوامل انسدادی بینی صورت گرفته باشد، باید آن انسداد با جراحی برطرف شود.

به گفته وی، در شهرهای آلوده و پرجمعیتی مانند تهران، کربویی یکی از شایع‌ترین بیماری‌هاست زیرا در این شهرها به دلیل مشکلات تنفسی، حساسیت‌های بینی بسیار است.

حسین‌‌نیا بیان کرد: با استفاده از آمونیاک می‌توان فهمید که کسی از دست دادن حس بویایی خود تعارض می‌کند یا نه. زیرا اگر کسی حس بویایی خود را از دست داده باشد، باید بوی آمونیاک را استنشاق کند؛ زیرا این بو از طریق عصب بینی حس نمی‌شود.

وی در پایان اظهار کرد: فقدان حس بویایی می‌تواند از نظر زندگی فردی و اجتماعی آثار ویرانگری را در پی داشته باشد، بنابراین کسی که از لحاظ بویایی مشکل دارد، حتما باید به پزشک مراجعه کند.

انتهای پیام


ایسنا

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.