معایب و مزایای قنداق کردن نوزاد

گردآوری شده توسط گروه بهداشت و سلامت ممتاز نیوز


اصطلاح قنداق کردن به پیچیدن نوزاد در پارچه اطلاق می گردد. جنس این پارچه می تواند مختلف باشد. در قنداق کردن امکان حرکت آزادانه دست و پای نوزاد تا حدی از او گرفته می گردد.


قنداق نوزاد

قنداق کردن به نوزاد این امکان را می دهد که احساس امنیت بیشتری کند، همانند امنیتی که در داخل رحم مادر داشته است، زیرا نوزد کنترل دست های خود را ندارد و مدام آنها را حرکت می دهد و امکان آسیب رساندن به چشم و صورت او وجود دارد.

برای مثال اگر نوزادی با دست باز بخوابد، امکان بیدار شدن ناگهانی او بر اثر حرکات دست او و آسیب رساندن به صورتش وجود دارد. علاوه بر آن، قنداق کردن نوزاد این امکان را به والدین و اطرافیان او می دهد تا راحت تر او را در آغوش بگیرند و کنترل سر و بدن او را داشته باشند.

قنداق کردن نوزاد امری چالش برانگیز است، زیرا هم نکات منفی و هم نکات مثبت دارد که والدین باید از هردوی این نکات، آگاهی کامل داشته باشند.

معایب قنداق کردن

۱- احتمال خفگی نوزاد: طبق آمار مشخص شده است بسیاری از نوزادانی که قنداق می شوند، در اثر غفلت والدین به سندرم مرگ ناگهانی دچار می شوند، زیرا دراثر قنداق کردن نوزاد با پتوی نرم، سر نوزاد به سبب کوچک بودن به داخل پتو رفته و احتنال خفه شدن برای او وجود دارد. این خطر معمولا در هنگام حرکت دادن نوزاد قنداق شده وجود دارد. نوزاد قدرت نفس کشیدن قوی را ندارد. بنابراین هنگام حرکت در داخل پتو، احتمال خفه شدن او وجود دارد.

۲- گرم شدن بیش از حد نوزاد: نوزاد هنگامی که بدنیا می آید، باید گرم نگه داشته شود، زیرا هنوز قدرت گرم نگه داشتن بدن خود را ندارد. بنابراین قنداق کردن نوزاد در هفته اول، به گرم نگه داشتن او کمک می کند، اما اگر نوزاد در فصل گرم سال بدنیا بیاید، خطر گرم شدن بیش از حد او وجود دارد. گرم شدن بیش از حد بدن در روزهای گرم سال خطرناک است، زیرا در روزهای اول زندگی، احتمال زرد شدن نوزاد به سبب تغذیه با شیر مادر وجود دارد که گرم شدن بیش از حد او سبب تعریق و از دست رفتن آب بدن می گردد و احتمال زردی نوزاد بالا می رود.

جنس پارچه قنداق، باید حتی المقدور نخی باشد. پارچه های ضخیم نه تنها سبب گرم شدن بیش از حد نوزاد می گردد، بلکه داخل آن احساس آرامش نمی کند

یکی از راه ها برای بررسی دمای بدن نوزاد، چک کردن دمای قفسه سینه نوزاد می باشد . اگر دمای بدن او بالا برود، باید میزان لباس او کاهش پیدا کند. همچنین پیشنهاد می گردد در مواقعی که نوزاد تب دارد، از قنداق کردن او پرهیز شود .

۳- کشیده شدن بیش از حد دست و پای نوزاد: اگر فردی که قصد قنداق کردن نوزاد را دارد، به تحرک کافی او در قنداق توجه نداشته باشد و طرز برخورد صحیح با حرکت مدام دست و پای نوزاد را نداند، ممکن است به نوزاد آسیب برساند و سبب رگ به رگ شدن و یا کشیدگی عضلات نوزاد شود. بنابراین به مادرانی که به تازگی صاحب نوزاد شده اند پیشنهاد می گردد آموزش کافی را در این خصوص ببینند .

مزیت های قنداق کردن مطمئن

اصطلاح قنداق کردن به پیچیدن نوزاد در پارچه اطلاق می گردد. جنس این پارچه می تواند مختلف باشد. در قنداق کردن امکان حرکت آزادانه دست و پای نوزاد تا حدی از او گرفته می گردد. در قنداق کردن مطمئن، سر نوزاد از چانه به بالا قابل ملاحظه است و بینی و دهان او آزاد است و نفس کشیدن نوزاد به راحتی انجام می گیرد.

۱- کاهش گریه نوزاد سبب آرامش او و والدینش خواهد شد. همچنین والدین نوزاد سبب احساس نزدیکی بیشتری با نوزاد خود می کنند، زیرا می توانند به راحتی نوزاد را در آغوش بگیرند.

۲- محیطی شبیه رحم مادر: گرمای ناشی از قنداق، آرامش نوزاد در رحم مادر را برایش تداعی می کند و تا حدی زندگی خارج از رحمی او را آسان می کند.

۳- گرم کردن نوزاد: قنداق کردن نوزاد به خصوص در فصول سرد سال، سبب گرم نگه داشتن او می گردد. البته نباید دمای بدن نوزاد بالاتر از حد طبیعی برود.

قنداق نوزاد

چگونه نوزاد را به شکل صحیح قنداق کنیم:

– پس از انتخاب صحیح پارچه و یا پتوی مناسب، آن را به شکل مربع بزرگ درآورید  و بر روی زمین پهن کنید.

– گوشه ای از این مربع بزرگ را از بالا به سمت پایین انتقال دهید.

– سر نوزاد را بر روی گوشه تاشده قرار دهید و نوزاد را به حالت درازکش بر روی پارچه قرار دهید.

– سمت راست پتو را یک تا زده و سپس بر روی نوزاد قرار دهید به طوری که دست راست نوزاد را در بربگیرد.

– سمت چپ پتو را نیز به همین شکل انجام دهید.

– توجه داشته باشید که سر و صورت نوزاد پس از قنداق کردن خارج بماند و نوزاد داخل قنداق احساس راحتی کند، یعنی نه بسیار محکم آن را بسته باشید که هیچ گونه حرکتی نداشته باشد و نه بسیار شل ببندید که به راحتی دست های او خارج بیاید .

برای قنداق کردن نوزاد، بدون آنکه سبب بیش از حد گرم شود، باید نکاتی را رعایت کنیم:

– جنس پارچه قنداق، باید حتی المقدور نخی باشد. پارچه های سنگین (مانند پشم) نه تنها سبب گرم شدن بیش از حد نوزاد می گردد، بلکه داخل آن احساس آرامش نمی کند.

– هنگامی که نوزاد را قنداق کردیم، نباید دمای اتاق را بالا ببریم.

– اگر نوزاد تب دارد و یا عفونتی وارد بدن او شده است، نباید او را قنداق کنیم.

زهره لطیفی

بخش سلامت ممتاز


مطالب مرتبط:

قنداق کردن نوزاد اشتباه است

نوزادان را قنداق نکنید

… درحال بارگذاری


سایت موسسه فرهنگی تبیان > بخش سلامت
باز نشر: پورتال خبری ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.