چرا تبخال می‌زنیم؟

نسخه چاپیارسال به دوستان

چرا تبخال می‌زنیم؟

خبرگزاری فارس: تبخال در اثر ویروسی به نام هرپس به وجود می‌آید؛ این ویروس از طریق تماس با پوست یا مخاط فرد بیمار، به فرد سالم منتقل می‌شود.

خبرگزاری فارس: چرا تبخال می‌زنیم؟

به گزارش سرویس فضای مجازی خبرگزاری فارس به نقل از تبیان، ۲ نوع ویروس هرپس وجود دارد: نوع اول و نوع دوم. تبخال معمولاً توسط نوع ۱ ایجاد می‌شود.

این ویروس پوست را تخریب می‌کند و تبخال را به وجود می‌آورد؛ نوع اول در داخل سلول‌های عصبی پنهان می‌شود، پس هیچ‌گاه به طور کامل از بین نمی‌رود.

چه افرادی و چرا تبخال می‌زنند؟ تبخال می‌تواند در هر جایی از بدن ظاهر شود، از قبیل چانه، گونه یا بینی، بیشتر از نصف افراد با روبوسی کردن با فرد مبتلا، دچار تبخال می‌شوند.

حال این سئوال مطرح است که چرا برخی افراد با روبوسی کردن دچار این مشکل نمی‌شوند؟ در پاسخ باید گفت که این به علت ژن‌هاست؛ مطالعه‌ای در سال ۲۰۰۸ نشان داد افرادی که تبخال می‌زنند دارای ۶ ژن مشترک هستند.

آیا تبخال در بدن پخش می‌شود؟ بله؛ اگر شما به محلی که تبخال زده‌اید دست بزنید و سپس به قسمتی از بدنتان که پوست یا غشای مخاطی ندارد (مثل چشم یا واژن) دست بزنید، در این صورت این ویروس را به آن محل منتقل می‌کنید.

برای جلوگیری از انتقال ویروس به سایر نقاط بدنتان، باید به تبخال خود دست نزنید و یا بعد از دست زدن، دستتان را بشویید.

*تبخال چشمی

اغلب اوقات تبخال چشمی بر روی قرنیه چشم ایجاد می‌شود؛ تبخال چشمی یکی از علل نابینایی است و به همین دلیل، درمان فوری آن لازم است.

علائم این تبخال عبارت است از: حساسیت به نور، برآمدگی روی پلک، درد چشم، قرمز و یا صورتی شدن چشم (معمولاً با ورم ملتحمه دیده می‌شود) و تاری تدریجی دید.

*تبخال انگشت

این تبخال دردناک است و از طریق انتقال ویروس به انگشت، فرد را گرفتار می‌کند؛ این تبخال با ورم دردناکی شروع می‌شود سپس پوست قرمز و به لمس، حساس می‌شود؛ در برخی افراد احساس سوزن، سوزن شدن در منطقه تبخال دیده می‌شود؛ در موارد نادری هم محل تبخال داغ می‌شود؛ به ندرت، تبخال انگشت می‌تواند موجب التهاب گره‌های لنفاوی زیر بغل شود.

*عوامل تشدید کننده تبخال

در بیشتر مواقع، ویروس هرپس نوع یک، به صورت غیرفعال در عصب مخفی شده است؛ نور خورشید، تب، استرس و قاعدگی از عوامل تشدید کننده تبخال است.

آفت دهان، تبخال نیست: معمولاً تبخال بر روی لب‌ها ظاهر می‌شود، ولی آفت‌های دهانی (زخم دهان) در داخل دهان بروز می‌کنند؛ منشاء زخم‌های دهانی، ویروس هرپس نیست و این زخم‌ها مسری نیستند؛ علت بوجود آمدن این زخم‌ها را هیچ کسی نمی‌داند؛ هنگامی که تبخال بوجود می‌آید، ابتدا تاول می‌زند، سپس پاره می‌شود و قبل از بهبود یافتن، خشک می‌شود.

تبخال چه موقع مسری است؟ از زمانی که پوست دچار خارش و قرمزی می‌شود، ویروس هرپس نوع ۱ وجود دارد و می‌تواند پخش شود؛ هنگامی که تاول تبخال ظاهر شود و تا زمانی که پوست بهبود یابد و دوباره طبیعی به نظر برسد، تبخال مسری است؛ با این وجود، برخی افراد سالم هم این ویروس را از طریق بزاق خود انتقال می‌دهند.

*راه‌های انتقال تبخال

معمولاً ویروس تبخال در لب فرد مبتلا قرار دارد، حتی اگر آن فرد تبخال نزند؛ بنابراین یکی از مهمترین راه‌های انتقال این ویروس، روبوسی کردن است؛ از آنجایی که این ویروس در بزاق هم موجود است، لذا استفاده از بشقاب، چنگال، قاشق، چاقو و لیوان فرد مبتلا، می‌تواند تبخال را منتقل کند؛ تبخال دستگاه تناسلی هم می‌تواند در اثر رابطه جنسی منتقل شود.

*بهبود تبخال

هیچ درمانی برای تبخال وجود ندارد؛ برخی افراد از کمپرس گرم و یا سرد برای تسکین درد تبخال استفاده می‌کنند؛ برخی کرم‌ها و ژل‌ها هم می‌توانند سوزش و درد تبخال را تسکین دهند؛ کرم‌های ضدویروسی می‌تواند مدت باقی ماندن تبخال را کم کند.

*جلوگیری از تبخال

زمانی که تابش نور خورشید زیاد است، بیرون نروید؛ کرم ضدآفتاب روی لب خود بمالید؛ استرس خود را کنترل کنید و آرام باشید؛ استراحت کافی داشته باشید و ورزش روزانه را انجام دهید تا سیستم ایمنی بدنتان تقویت شود؛ هنگامی که فردی به تبخال مبتلا شد، با او روبوسی نکنید و از مسواک، وسایل غذاخوردن و یا لیوان او استفاده نکنید.

چشمان خود را زیاد نمالید؛ با تغذیه مناسب، سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید.

انتهای پیام/


Fars News Agency

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.