چشم‌انداز مبهم ورود اصلاح‌طلبان به انتخابات ریاست جمهوری یازدهم/ از سکوت چهره‌های شاخص اصلاحات تا واکنش‌های اصولگرایان

فاطمه استیری: به گزارش خبرآنلاین در فاصله باقیمانده تا انتخابات ریاست جمهوری یازدهم تحرکات انتخاباتی در دو جناح اصولگرا و اصلاح طلب آغاز شده است و با وجود آنکه  از اصولگرایان به عنوان داعیه داران اصلی این انتخابات یاد می شوند اما به نظر می رسد اصلاح طلبان نیز بعد از سکوتی تقریبا ۴ ساله عزم خود را برای بازگشت به عرصه سیاسی جزم کرده اند.

در شرایطی از “محمد رضا عارف”، “کمال خرازی”، “اسحاق جهانگیری” و “محمدعلی نجفی” به عنوان کاندیداهای احتمالی جریان اصلاحات یاد می شود که این چهره ها یا عموما این موضوع را تکذیب یا پاسخ دادن به آن را به آینده موکول کرده اند؛ چه آنکه محمدرضا عارف معاون اول دولت اصلاحات اظهارنظر درباره کاندیداتوری اش را زود دانسته است (اینجا)، اسحاق جهانگیری نیز می‌گوید هنوز فکر جدی برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده نکرده است(اینجا)

دفتر کمال خرازی وزیر پیشین امور خارجه، اما خبر کاندیداتوری وی در انتخابات آینده ریاست‌جمهوری را تکذیب کرده و آن را شایعه دانسته است(اینجا)  

سیدمحمد خاتمی رییس دولت هفتم و هشتم نیز  تنها بر ضرورت به اجماع رسیدن بین اصلاح طلبان تاکید کرده و مباحث مطرح شده در فضای کنونی و نام هایی که به میان می آید را بیشتر در حد گمانه زنی دانسته است.(اینجا)  وی چندی پیش نیز با عبدالله نوری از دیگر کاندیداهای احتمالی این جریان دیدار داشت ولی در اخبار منتشر شده از این دیدار اشاره‌ای به مباحث انتخاباتی نشده بود و تنها به بررسی مسائل جاری کشور پرداخته و بار دیگر  بر لزوم تلاش برای برون رفت از وضعیت کنونی براساس قانون اساسی و احترام متقابل همه جریان ها و گروه ها به یکدیگر، تاکید شده بود. (اینجا)

 اما در شرایطی که خاتمی بر اجماع بین اصلاح طلبان تاکید دارد برخی از چهره های این جناح از ائتلاف اصلاح طلبان با آنچه اصولگرایان معتدل می خوانند به عنوان یکی از استراتژی های ورود اصلاح طلبان به عرصه انتخابات سخن می گویند. استراتژی که اولین بار از سوی صادق زیباکلام مطرح شد و بعد از آن برخی دیگر از چهره های اصولگرا و اصلاح طلب نیز از نامزد ائتلافی دو جناح استقبال کردند. 

محمدرضا خباز عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی با تاکید بر حضور فعالانه  اصلاح طلبان در انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر احتمال اجماع اصلاح طلبان با کاندیدای اصولگرایان را رد نمی کند و می گوید:در صورتی که اصلاح طلبان بر سر کاندیدایی به اجماع نرسند به دنبال کاندیدای اصولگرایی می روند که عداوتی با جریان اصلاح طلبی نداشته باشد و از فکر و اندیشه اصلاح طلبان استفاده و آنان را مورد مشورت قرار دهد.

خباز خاطرنشان کرد: ما اصلاح طلبان درون نظام هستیم. اصلاح طلبی که می گوید باید از همه ظرفیت های قانون اساسی استفاده کرد. چرا که به قسمتی از قانون اساسی عمل می شود و قسمتهای مهم آن که دفاع از حقوق شهروندی است مورد غفلت قرار می گیرد.

عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی تصریح کرد: ممکن است اصلاح طلبان در برهه ای از زمان مثلا در یک انتخابات احساس کنند که حضور فعالی نمی توانند داشته باشند اما این به معنای تحریم و قهر نیست.

این چهره اصلاح طلب مجلس با اشاره به اینکه  اصلاح طلبان سه استراتژی را برای حضور در انتخابات مدنظر دارند، گفت:مرحله اول این است که بر روی کاندیدای مقبول و شناخته شده ای که در خور جایگاه ریاست جمهوری باشد و نیاز به کار فراوان نداشته باشیم، اجماع شود. مرحله دوم در شرایطی است که شخصیت های مد نظر وارد عرصه نشدند. آن گاه باید بین اصلاح طلبان سراسر کشور اجماع صورت گیرد. درصورتی که این مرحله هم توفیقی به دست نیامد باید به دنبال کاندیدای اصولگرایی که به اصلاح طلبان نزدیک تر باشد برویم. کسی که تفکر اصلاح طلبی را قبول داشته باشد و با اصلاح طلبان کینه و عداوت نداشته باشد و از فکر و اندیشه اصلاح طلبان استفاده و آنان را مورد مشورت قرار دهد.

این در حالیست که برخی چهرهای دیگر این جریان همچنان معتقدند که شرایط برای ورود اصلاح طلبان به انتخابات فراهم نیست؛ محمدرضا تابش که جز معدود اصلاح طلبان راه یافته به مجلس نهم است در اظهارنظری گفت که در حال حاضر حاکمیت کرکره احزاب اصلاح طلب را پایین کشیده و با این وضعیت فکر نمی کنم زمینه حضور اصلاح طلبان فراهم باشد.

وی با اشاره به اینکه دورنمای خوبی برای حضور اصلاح طلبان در انتخابات نمی بینم، گفت:فکر نمی کنم زمینه برای شرکت احزاب اصلاح طلب درانتخابات فراهم باشد، زیرا انتخابات کمتر از یک سال دیگر برگزار می شود و احزاب باید تکلیفشان مشخص باشد و ببینند چه کارهایی باید انجام دهند وبرنامه ریزی کنند که چگونه در انتخابات پیش رو شرکت کنند.

نماینده اصلاح طلب مجلس خاطرنشان کرد: در زمان کنونی حاکمیت کرکره احزاب اصلاح طلب را پایین کشیده و بسیاری از افراد درحصر هستند و محدودیت هایی دارند. تشکل های مردمی هم فعال نیستند. حتی خانواده های وابستگان به جبهه اصلاحات یک سفر با امنیت خاطر نمی توانند بروند و گذرنامه شان توقیف می شود .

تابش گفت: محدودیت های زیادی اعمال شده که هنوز این محدودیت ها برداشته نشده است و با این وضعیت فکر نمی کنم زمینه برای حضور اصلاح طلبان در انتخابات پیش رو فراهم باشد. این نظرات با واکنش روزنامه رسالت مواجه شد و این روزنامه اصولگرا در شماره روز پنجشنبه اش در یادداشتی با عنوان«کرکره اصلاح‌طلبان را چه کسی پایین کشید؟» نوشت: «این روزها برخی اصلاح طلبانی که برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری آینده صف کشیده اند به منظور برانگیختن واکنش نظام به منظور فرستادن کارت دعوت برای آنها مدعی اند نظام کرکره احزاب اصلاح طلب را پایین کشیده و زمینه برای حضور اصلاح طلبان فراهم نیست.»
در یادداشت رسالت آمده است: «گروه‌های دوم خردادی طی دو دهه گذشته در مسیر انتخابات‌های مختلف آزمون و خطاهای بسیاری انجام داده‌اند که هزینه های سنگینی برای آنها در پی داشته است. انتظار این بود که در این دور از انتخابات که شاید برای اصلاح طلبان آخرین سنگر در افکار عمومی باشد و شکست در آن به معنای حذف طبیعی از فضای سیاسی ایران تلقی می شود، به جبران مافات اندکی عقلانی تر از گذشته عمل کنند و با پرهیز از افراطی گری در عرصه انتخابات ظاهر شوند. اما برخی روندها نشان داد که برایندی برخلاف عقلانیت در راس و حتی بطن این گروه جریان دارد. چپ هایی که از دنده چپ بلند می شوند اگر راست هم بگویند خطرناک هستند و نمی توان با آنها دست داد چه برسد به اینکه دو دهه است به این مردم دروغ گفته اند و در دورانی که در راس قدرت بوده اند کارنامه قابل دفاعی را نیز دست و پا نکرده اند.»
 


خبرآنلاین

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.