شیر کم‌لاکتوز همان شیر کم‌چرب است؟

تا وقتی شیر حاوی قند لاکتوز است شیرینی قابل تشخیص ندارد، اما وقتی این قند را به وسیله آنزیم تجزیه‌کننده‌اش (لاکتاز) می‌شکنند به واحدهای گلوکز تبدیل و مزه شیرین آن نمایان می‌شود.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، چندی پیش از یکی از فروشندگان سوپرمارکت پرسیدم آن شیر کم‌لاکتوزی که به آن مشتری معرفی و عرضه کردید چه نوع شیری بود؟ او با اعتماد به نفس بالایی پاسخ داد آن مشتری به دلیل چربی خون بالا تقاضای شیر کم‌چرب داشت و به او شیر کم‌لاکتوز را معرفی کردم. از او پرسیدم مگر شیر کم‌لاکتوزتان کم‌چرب هم است با نگاه عاقل اندر سفیهی گفت شیر کم‌لاکتوز همان شیر کم‌چرب است! اما آیا این گفته صحت دارد؟

در ابتدا لازم است بدانید لاکتوز نام قند شیر است. شیر کم‌لاکتوز یا بدون لاکتوز، نوعی شیر است که افراد با مشکلات گوارشی یعنی آنهایی که معده و روده‌شان به قند شیر حساسیت دارد و پس از خوردن شیر دچار نفخ، دل پیچه، افزایش گاز و حرکات روده، درد یا اسهال می‌شوند، می‌توانند از این محصول استفاده کنند. در نتیجه عبارت کم‌لاکتوز به معنی کم‌چرب نیست. البته این شیر می‌تواند علاوه بر کم‌لاکتوز بودن کم‌چرب هم باشد، اما به دلیل آن که چربی شیر خود می‌تواند به میزان بیشتری از حساسیت قند شیر بکاهد، بیشتر شیرهای کم‌لاکتوز پرچرب است و مصرف آن برای افراد با چربی خون بالا محدودیت دارد.

چرا شیر کم‌لاکتوز شیرین‌تر است؟

اما اگر شیرهای کم‌لاکتوز، بدون قند یا کم‌قند است چرا در مقایسه با شیرهای معمولی شیرین‌ترند؟ تا وقتی شیر حاوی قند لاکتوز است شیرینی قابل تشخیص ندارد، اما وقتی این قند را به وسیله آنزیم تجزیه‌کننده‌اش (لاکتاز) می‌شکنند به واحدهای گلوکز تبدیل و مزه شیرین آن نمایان می‌شود. گلوکز این شیرها در مقایسه با شیرهای معمولی سریع‌تر جذب بدن می‌شود و انرژی لازم را تامین می‌کند.

معمولا آنزیم تجزیه‌کننده لاکتاز از ابتدای تولد تا پیش از پنج سالگی در سیستم گوارشی تولید می‌شود، اما برخی از ما پس از این دوره استعداد تولید لاکتاز و هضم شیر را از دست می‌دهیم. البته حساسیت به لاکتوز شیر بیشتر وراثتی است، اما در اثر افزایش سن، جراحی یا عفونت گوارشی، اسهال، مصرف مداوم آسپیرین و آنتی‌بیوتیک یا در دوران بارداری هم بروز می‌کند.

یک ترفند ساده برای حل مشکل!

من دیگر شیر نمی‌خورم چاره کار نیست. شما هر چه کمتر شیر بخورید خود به خود حساسیت بدن خود را به شیر و سایر فرآورده‌های لبنی بیشتر می‌کنید، زیرا بدن احساس نیاز کمتری به تولید لاکتاز می‌کند و روزبه‌روز مشکل حادتر می‌شود. شما می‌توانید با یک ترفند ساده و کمی صبر و حوصله بدن را مجبور به ساخت آنزیم لاکتاز کنید.

 از همین حالا تا چند روز به اندازه یک قاشق چایخوری و نه بیشتر شیر بنوشید و به مرور از قاشق غذاخوری و مقیاس‌های بزرگ‌تر استفاده کنید و آن وقت است که می‌توانید در روز یک یا دو لیوان شیر بدون هیچ مشکلی بنوشید.

همچنین می‌توانید علاوه بر شیر کم‌لاکتوز، شیر را با وعده‌های اصلی غذا مصرف یا به جای شیر از پنیر و ماست استفاده کنید یا شیر را به صورت جوشیده و گرم به همراه شکر، کاکائو، خرما و موز بنوشید. این را هم بدانید اگر شیر کم‌لاکتوز خوردید و دیدید مشکلات گوارشی‌تان رفع نشد، بدانید به پروتئین شیر حساسیت دارید، نه قند آن!


باشگاه خبرنگاران
باز نشر: سایت خبری تحلیلی ممتاز نیوز www.momtaznews.com

نظرتان را در مورد مطلب فوق بنویسید. نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.